easy site creator

Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése Hévízen

EFOP-2.2.19-17-2017-00078

Járóbeteg-szakellátó szolgáltatásait fejlesztette a hévízi kórház

A Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő 291,85 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével korszerűsítette járóbeteg-szakellátó szolgáltatásait. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert összegből korszerű orvostechnikai eszközöket szereztek be, és a kórház több épületében végeztek felújítást, melynek eredményeképpen az országos jelentőségű intézmény az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatást nyújthat páciensei számára.

A kórház a röntgendiagnosztikai, az ultrahang-diagnosztikai osztályon, a menopauza és oszteoporózis osztályon, valamint a balneoterápia, fizioterápia, mozgásszervi rehabilitáció és gyógytorna során használt orvostechnikai eszközeit fejlesztette a projekt keretében.
A diagnosztizálást segíti az új mobil EKG, a polarizációs mikroszkóp és a terheléses kerékpár ergométer. A balneoterápiás eszközpark pillangókáddal, kézen és lábon alkalmazható örvényfürdővel és a betegemelővel bővül. A gyógytornát új állító- és végtagmozgató gépek segítik. A fizioterápiás eszközök mélyoszcillációs készülékkel, illetve mágnesterápiás, ultrahang- és lökéshullám-terápiás eszközökkel egészültek ki. Ezekkel új beavatkozásokra nyílik lehetőség a komplex terápián belül, bővül a fizioterápiás eljárások spektruma és új betegcsoportok ellátása is lehetséges lesz.
A beruházás a kórház több épületét érintő infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmazott: frekvenciaszabályozott, gépház nélküli személyfelvonó készült, akadálymentes kezelőhelyiségeket alakítottak ki, és felújítottak több rendelő-vizsgálóhelyiséget. A beruházást számítógépes munkaállomások beszerzése is kiegészítette.
Az intézmény területi illetékessége a járóbeteg-szakellátás terén Hévíz településre, valamint Zala vármegyére terjed ki, de bizonyos egészségügyi szolgáltatásai országos hatókörrel lefedettek. A projekt céljai között szerepelt az egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, a társadalmi esélykülönbségek csökkentése, valamint a járóbeteg szakellátásban új, korszerű eljárások bevezetése, a meglévő szolgáltatások minőségének javítása. A diagnosztikus eljárások, technikák modernizálása alapfeltétele a hatékony és gyors diagnózis felállításának és a mielőbbi kezelés megkezdésének. A vizsgálati és terápiás fejlesztések eredményeként a mozgásszervi betegek jelentős része ezután járóbetegként juthat hozzá a megfelelő kezeléshez, hozzájárulva ezzel a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítéséhez. Ez – amellett, hogy idő- és költséghatékonyabb – a páciensek számára is kényelmesebb: több ember vizsgálható, illetve kezelhető adott idő alatt, nem szükséges a beteget továbbküldeni diagnosztikai eljárások céljából, és mindez a várólisták rövidülésével is járhat.
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, EFOP-2.2.19-17-2017-00078 azonosítószámú, „Járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése Hévízen” elnevezésű pályázat 2023 októberében zárult.

A pályázat adatai

projekt címe:Járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése Hévízen
kedvezményezett neve:Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház
projekt azonosítószáma: EFOP-2.2.19-17-2017-00078
a szerződött támogatás összege:291.850.901 Ft
a támogatás mértéke:100%
a projekt befejezési dátuma:2023.10.31.

Sajtómegjelenések

Letölthető dokumentumok

Galéria